Vőfély vs Ceremóniamester

Nagy kérdés, hogy vőfélyre vagy ceremóniamesterre bízzuk a lakodalom levezénylését. Ez attól függ, milyen típusú esküvőt tervezünk. Népi motívumokkal fűszerezett hagyományos nagy, a szó jó értelmében “falusi” lagzit, vagy egy elegáns modern ceremóniát. Merthogy ha az előbbit választjuk, akkor mindenképpen a vőfély a mi emberünk, de ha az utbóbbit, akkor egy profi ceremóniamestert kell felkérnünk a nemes feladat ellátására.

Mi is a különbség a kettő között? Míg a vőfély hagyományos népi öltözékben, népi rigmusokat skandálva köszönti a násznépet és ez a vonal az egész lakodalmat átszövi, a lánykéréstől kezdve egészen a vacsorán át a menyecsketáncig. Vicces népi játékokkal igyekszik a bulit feldobni és szórakoztatni a népet az egész mulatság alatt.

Míg a ceremóniamester öltönybe csinosan felöltözve áll a nép elé és veszi kezébe az irányítást az est alatt. Ő nem játszat népi játékokat, nem mond pajzán vicceket az ifjú párról. Ő elegánsan, fenkölt szónoklatokkal köszönti a násznépet, és végig irányítja és felügyeli az eseményeket. Őt általában a modernebb esküvők levezénylésére kérik fel.

Mindenkienk érdemes még a tervezési szakaszban mérlegelni, pontosan milyen a vendégsereg összetétele, milyen típusú bulit szeretnénk, zenekar vagy DJ fogja  szolgáltatni a talpalávalót. Ezek a tényezők mind nagyban meghatározzák, hogy vőfélyt vagy ceremóniamestert érdemes-e felkérnünk eme nemes feladatra. Egy biztos, bármelyikre is essen voksunk, valamelyiket mindeképpen érdemes megbízni, ezzel is csak a saját vállunkról veszünk le terhet, a nagynap levezénylésével kapcsolatosan. Merhogy nekünk aznap már nem az a feladatunk, hogy szervezkedjünk, hanem, hogy maximálisan jól érezzük magunkat.