Fogadjunk esküvőszervezőt, szertartásvezetőt vagy nem?

Nagy kérdés, és sokan még mindig úgy gondolják, hogy luxus esküvőszervezőt fogadni. Pedig most már koránt sincs így. Mindenkinek könnyebbség lehet, ha nem neki és rokonainak kell levezényelni a esküvő napján az eseményeket, hanem mindenki a saját feladatára koncentrálhat. A tévhiedelemmel ellentétben az esküvőszervezők egy része díjmentes szolgáltatást nyújt a pároknak, az általuk kínált szolgláltatóktól kapott jutalékért, természetesen vannak, akik megállapodás szerint fix tarifával dolgoznak, de már ez a szakma is egyre jobban elterjedt, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő szolgáltatót.

Ez egy hosszú folyamat, többszöri hosszas beszélgetés a párokkal, mire minden apró részlet a helyére kerül. Az esküvőszervező jó alaposan igyekszik kifaggatni a párokat, pontosan mik az elképzeléseik, milyen esküvőt álmodtak meg maguknak. Legelső feladat az időpont kiválasztása. Ezután lehet az egyes szolgláltatókkal sorra leszerződni. A legfontosabb a helyszín kiválasztása. Ha felkapott, népszerű helyszínt szeretnénk, akkor célszerű a lehető leghamarabb, akár egy évvel a nagy nap előtt lekötni a helyszínt. Sajnos ezek a helyek van, hogy akár másfél évre előre már be vannak táblázva. Ez természetesen nem csak a helyszínre, de a neves szolgáltatókra is igaz lehet, mint zenekar, fellépők.

Az esküvőszervező feladata az egyes szolgáltatókkal a személyes találkozók lebeszélése, bonyolítása, szertartásvezetőkkel, dekoratőrrel, mixerrel, fotóssal, operatőrrel, autóbérlővel, limuzin szolgáltatókkal, sztárfellépőkkel, jégszobrászokkal, csokiszökőkút bérléssel kapcsolatban.

Ha a jól bevált, megszokott, úgy mond futószalagon működő anyakönyvezető előtt kötött házasságot szívesen cserélnénk egy meghittebb, személyre szólóbbra, akkor választhatunk szertartásvezetőt is. Az ő feladata, hogy párokkal több személyes találkozó alkalmával megismerik egymást, személyre szóló szertarással készül.

Az anyakönyvvezetők külső helyszínre már 2014. július 1-e óta nem viszik ki a hivatalos nagy anyakönyvet, miután elektornikus anyakönyvre válottak. A hivatalban és kültéri helyszínen is ún. házassági adatlapot írnak alá. Ennek ellenére ha szertartásvezetőt választunk, akkor sem tudjuk kikerülni a hivatalos anyakönyvvezetői procedúrát a hivatalban, oda mindig az esküvő előtt be kell fáradni a hivatalos adminisztratív feladatok ellátása miatt.

Ahhoz, hogy a legnyugodtabban, felszabadultabban induljunk a”nagy napra”, érdemes minden terhet levenni magunkról és egy hivatásos szervezőre bízni, hogy minden apró részlet a megbeszéltek szerint időben a helyére kerüljön. Nekünk itt már csak magunkkal kell foglalkozni, hogy a lehető legszebbek, legkipihentebbek legyünk.