Polgári szertartás menete pontokba szedve

Törvényes házasságkötés magyar jogszabályok értelmében hivatásos anyakönyvvezető előtt kell, hogy köttessen. Még abban az esetben is, ha szertartásvezetővel szeretnénk a ceremóniát bonyolítani, ilyen esetekben is mindig meg kell, hogy előzze az ünnepi szertartást az anyakönyvvezető és két tanu előtt aláírt papír hitelesítése. Külső helyszínen is lehet már házasságot kötni, de mivel már jó pár éve elektronikus az anyakönyv, csak formaságból íratnak alá papírt a szertartáson, így már nem okoz problémát az sem, hogy a hivatalos anyakönyvet milyen szabályok szerint engedélyezik kivinni a hivatalból külső helyszínre.

Ha valaki külföldi esküvőt tervez, annak is jól utána kell járni, mert szinte minden esetben itthoni honosítás szükséges ahhoz, hogy hivatalos lehessen a házasság.

A házasságkötést megelőző eljárásnak, a bejelentésnek az a célja, hogy az anyakönyvvezető a házasulandók nyilatkozatainak segítségével megállapítsa, hogy a tervezett házasságkötésnek nincs törvényes akadálya és megvannak a törvényes előfeltételei.

A polgári szertartás részei:

  1. Bevonulás
  2. Vers, ének, ünnepi köszöntő
  3. Anyakönyvvezető/Szertartásvezető hivatalos beszéde
  4. Gyertyagyújtás,
  5. Gyűrűhúzás
  6. Aláírás
  7. Szülőköszöntő
  8. Anyakönyvvezető/Szertarásvezető köszöntő beszéde
  9. Pezsgőzés, gratuláció